Paramahansa Yogananda – Kezdők meditációja

  • Lélegezzen be, feszítse az meg az egész testét és összeszorítsa össze az öklét.
  • Lazítsa el egyszerre az összes testrészt, dupla kilégzéssel: “huh, huhh”, a száján keresztül adja ki a lélegzetet  .
  • Ismételje meg ezt a gyakorlatot három-hat alkalommal.

Hagyja, hogy természetesen beáramoljon és kifolyhasson, önmagában, mint a szokásos légzésnél.

Fókuszáljon a lelki szemre

Félig bezárva (vagy teljesen bezárva, ha ez kényelmesebb) a szemhéjon nézzen felfelé, összpontosítva a tekintetét és a figyelmet, mintha a szemöldöke közötti ponton nézne ki. (A koncentrációban mélyen lévő személy gyakran “kötözi   a szemöldökét ezen a helyen.) Ne keresztezze a szemet, és ne feszítse meg; a felfelé mutató pillantás természetesen akkor következik be, ha az ember ellazult és nyugodtan koncentrált.

Fontos az, hogy a teljes figyelmet a szemöldöke közé helyezzük. Ez a Krisztus-tudatosság központja, az egyszemű székhely, amellyel Jézus beszélt: “A test világossága a szem: Ha tehát a te szemed egyedül lesz, az egész testetek fénye tele lesz” (Máté 6:22) .

Amikor a meditáció célja teljesül, a bhaktának tudatossága automatikusan a lelki szemre koncentrálódik, és belső spirituális képessége szerint megélheti az örömteli isteni egyesülés állapotát a Szellemmel.

A szellemi szem meglátásához mély koncentráció és nyugalom szükséges: egy kék kört körülvevő arany halo, amelynek közepén egy ötágú fehér csillag tapintható. Azoknak, akik látják a spirituális szemet, törekedniük kell arra, hogy mélyebb koncentrációval és Isten iránti imádságával használja azt.

Beszélj Istennel a saját szíved nyelvén

Akár látja a lelki szem világosságát, akár nem, továbbra is a szemöldök közötti Krisztus-tudatosság központjában kell koncentrálnia, mélyen imádkozva Isten és az ő nagyszentjei iránt. A szíved nyelvén hívja fel jelenlétüket és áldásaikat.

Csendben énekeljen és imádkozzon Istenhez, tartva a figyelmet a szemöldöke közötti ponton, amíg Isten válaszát nyugodt, mély békében és belső örömként érzi.

Gyakorold naponta a mélyebb technikákra való felkészülést

A meditációs időszaknak legalább harminc percig reggel és harminc percig éjszaka kell tartania. Minél hosszabb ideig ülsz, élvezed a meditációs nyugalom állapotát, annál gyorsabban fejlõdsz lelkileg. Vidd  magaddal a napi tevékenységekben a nyugalmat, amelyet meditációkor érzel; ez a nyugalom segít abban, hogy harmóniát és boldogságot hozzon életednek minden részében.

Ebben a pillanatban mindannyian létezünk a Szellem óceánjában; de csak kitartó, odaadó tudományos meditációval tudatosan érzékelhetjük, hogy egyéni lélekhullámok vagyunk Isten boldogságának óriási óceánján.

Posted in Hirek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük